Aralık 23, 2024

TARANTULA (III)

Bugün malikanelerin­de 2.000 hatta 3.000 tarantula ör­neğine sahip büyük koleksiyoncu­ların varlığı biliniyor. Bu kaçak tarantula ticareti, bazı türlerin soyu­nu tüketme noktasına getiriyor. Örneğin, Meksika'nın kayalık böl­gelerinde yaşayan ve halk arasında "kırmızı dizli tarantula" olarak adlandırılan dev örümcek bugün yok olma tehlikesiyle karşı karşı­ya... 1993 yılında California eyale­tinde bir grup kaçakçı, bu tarantulalardan tam 600 tanesiyle yaka­landılar. Sıradan bir örümceğin fi­yatı koleksiyoncular piyasasında 10 dolar iken, az bulunan ve kali­teli bir tarantulanın fiyatı 550 dola­ra kadar yükseliyor. Tabii, bu fi­yatlar da bu ilginç eklem bacaklı türünün ticaretini yapanların işta­hını kabartıyor. 

TARANTULA (III)

Tarantulanın bir kabukla kaplı olan vücudu ön ve arka bölüm­lerden oluşuyor.   Arka bölümde bulunan ve kâğıt biçiminde enlemesine bir yapıya sahip olan 4 ak­ciğeri sayesinde soluk alıyor. Kal­bi oldukça ilkel ve uzunlamasına bir biçime sahip. Kalbinin ve ciğerlerinin bir bölümünün altında sindirim sistemi bulunuyor. Onun da altında daire biçimindeki hüc­relerden oluşan sinir sistemi yer alıyor. Hayvanın yumurta torbası ve ağ örmeye yarayan ipeksi maddeyi üreten bezleri ise vücu­dunun ön bölümünde.

TARANTULA (III)

Hayvan, 8 ayağının üstünü kaplayan duyu kıl­ları sayesinde bir nesnenin ya da yaratığın kendilerini yaklaştığını anında hissediyor. Aslında taran­tulalar için bu hissetme duyusu çok önemli. Çünkü bu hayvanlar her ne kadar 8 göze sahiplerse de görme duyuları çok az gelişmiş. Hayvanın ayaklarını kaplayan ipeksi kıllar sadece hissetme du­yusunu güçlendirmiyor, aynı za­manda etkili bir silah haline de ge­liyor. Tarantula kendini tehlikede hissettiği ya da bir düşmanının kendisine yaklaştığını görünce bu ipeksi kılları ona fırlatıyor. Bu kıllar avcı düşmanın derisine ya da göz­lerine girdiğinde müthiş bir kaşın­tıya yol açıyorlar. Ve bu kaşıntı ba­zen aylarca sürüyor.

TARANTULA (III)

Bu zehiri, tırnağın hemen arkasında­ki küçük bir bez üretiyor, insanda sadece kızarıklığa ve şişmeye yol açan bu zehir bazı küçük hayvan­lar için öldürücü olabiliyor. Bugün bazı bilim adamları tarantula zehrini kanın pıhtılaşmasını sağla­mak için kullanmayı deniyorlar. Tarantulaların ayaklarının ucunda üstü ipeksi kıllarla kaplı sivri dişler bulunuyor. Bu kanca biçimindeki sivri dişleri sayesin­de örümcek her türlü yüzeye tır­manabiliyor.

Yorumlar

  • Görüntüsü korkutucu

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Beyin ve Dalga Boyları

Beyin ve Dalga Boyları

AZTEK BAŞKENTİ

AZTEK BAŞKENTİ

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

LAGÜN KENT TENOCHTİTLAN

AZTEKLER

AZTEKLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zorba

probiyotik

Beyin ve Dalga Boyları

bubble30
Nielawore

SEPARATE BUT ONE PLANET: NGC 2371/2

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun