Arap İslam Devleti gerçek anlamda Avrupa’ya M.S. 700’lü yıllarda ayak basmayı başardı. Arap İslam devleti Avrupa’ya ayak bastığı zaman, İslam Devleti Emevi hanedanlığı tarafından yönetiliyordu. Emeviler zamanında İslam coğrafyası doğuda günümüz Pakistan sınırlarına Batıda ise İspanya’ya kadar ulaşmıştı.
M.S. 750 yılına gelindiğinde ise işler Emevi hanedanlığı için hiçte iyi gitmemişti. Abbasi Hanedanlığı Arap İslam Devleti’nde yönetimi ve halifeliği Emevilerin elinden almış ve kalan Emevileri sürgün etmişlerdi. Endülüs Emevi Devleti’nin kuruluşu tam da bu olaydan sonra başlayacaktı.
M.S. 750’li yıllarda Abbasi Hanedanlığının Arap İslam Devleti’nin yönetimini Emevi Hanedanlığından aldıktan sonra Abbasiler bütün Arap İslam Devleti’nde Emevilere karşı katliam hareketlerine başladılar. Abbasilerden kaçabilen bir Emevi olan Abdurrahman Hişâm Kuzey Afrika’da ve Mısır’da Abbasilere karşı yanında destek verebilecek insanlar aramaya başladı. Abdurrahman Kuzey Afrika ve Mısır’da aradığı desteği bulamayınca M.S. 755 yılında İspanya’ya geldi. Abdurrahman İspanya’da hem aradığı desteği bulabildi hem de Abbasi yönetimine en uzak noktada olan İspanya’da daha rahat hareket edebildi. Abdurrahman İspanya’ya geldiğinde Endülüs bölgesini El-Fihri adında bir vali yönetmekteydi ve El-Fihri İspanya’nın kuzey kısımlarında savaşmaktaydı. El-Fihri Abdurrahman’a barış teklif etti, hem de El-Fihri Abdurrahman’a kızını da vermeyi teklif etti. Ancak Abdurrahman bu teklifle hiç ilgilenmeyerek Endülüs Devleti içinde güç kazanmaya devam etti. İlerleyen zamanlarda Abdurrahman Endülüs’ün güney kısmını kendi yönetimine aldı.
İspanya’nın güney kısımlarını alan Abdurrahman yönünü Kurtuba’ya çevirdi. Kurtuba o dönemde Endülüs Devleti’nin başkentiydi. El-Fihri’de ordusuyla birlikte Kurtuba şehrine geldi. El-Fihri ve Abdurrahman Kurtuba şehri civarlarında karşılaştılar. Yapılan savaşta Abdurrahman kazandı ve resmen Endülüs Devleti’nin yönetimini ele alarak Endülüs Emevi Devleti’ni kurdu.
Kordoba Savaşı’ndan sonra Endülüs Emevi Devleti için zor zamanlar gelecekti. 1. Abdurrahman M.S. 780’li yıllara kadar hem El-Fihri’nin hem de Abbasilerin desteklediği isyanlarla uğraştı. 1. Abdurrahman bütün iç isyanları bastırmayı başardı. 1. Abdurrahman hem iç isyanları bastırmayı başarmış hem de kazandığı zaferler sayesinde İspanya’da bulunan ve Abbasi yönetimini istemeyen diğer Müslüman unsurları da genellikle anlaşma yoluyla kendi devletine katmıştı. Abbasilerden kaçan tüm Emevileri kurduğu yeni devlette toplayan 1.Abdurrahman Emevilerin son devletini kurmuştu. Kurulan bu devlet M.S. 1000’li yıllara kadar siyasi varlığını devam ettirebilmiştir.
Abdurrahman bin Hişâm kimdir?
Emevi nedir?
Abbasi nedir?
El-Fihri kimdir?
Kurtuba Savaşı nedir?
Endülüs Emevi Devleti nedir?
Kurtuba Savaşı ne zaman yaşanmıştır?
Endülüs Emevi Devleti ne zaman kurulmuştur?
Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız